L'Univers en un radi de 100 milions d'anys-llum
El Superc˙mul de Virgo

The Local Supercluster
Zoom In Contents page Zoom Out
* Nombre de grups de galÓxies en un radi de 100 milions anys-llum = 200
* Nombre de grans galÓxies en un radi de 100 milions anys-llum = 2.500
* Nombre de galÓxies nanes en un radi de 100 milions anys-llum = 50.000
* Nombre d'estrelles en un radi de 100 milions anys-llum = 200 bilions

Sobre el mapa

La nostra galÓxia Ús nomÚs una dels milers que estan en un radi de 100 milions anys-llum. El mapa de mÚs amunt mostra com les galÓxies tendeixen a agrupar-se en grups, el c˙mul mÚs gran proper Ús el c˙mul de Virgo, una concentraciˇ de varis centenars de galÓxies que domina els grups de galÓxies del seu voltant. ColĚlectivament tots aquests grups de galÓxies es coneixen com el Superc˙mul de Virgo. El segon c˙mul mÚs ric en aquest volum d'espai Ús el C˙mul Fornax, per˛ que no Ús ni molt menys tan ric com el c˙mul de Virgo. NomÚs les galÓxies brillants es mostren al mapa, la nostra galÓxia is el punt just al centre.

Mapes addicionals
The nearest groups of galaxies Grups de galÓxies mÚs importants en un radi de 20 milions anys-llum.
The nearest superclusters El superc˙mul de Virgo estÓ prop de dos altres superc˙muls. Aquest mapa mostra els grups mÚs importants i els c˙muls que envolten el superc˙mul de Virgo.
Data and Catalogs
A list of nearby groups of galaxies La gran majoria de galÓxies es congreguen dins de c˙muls que tenen entre deu i un miler de membres. Aquesta Ús una llista de la majoria dels grups de galÓxies mÚs importants en un radi de 100 milions anys-llum.
A list of the brightest galaxies Hi ha moltes galÓxies que es poden veure amb un petit telescopi. Aquesta Ús una llista de les 200 galÓxies mÚs brillants amb les seves distÓncies disponibles millor estimades.

Informaciˇ d'alguns grups de galÓxies propers

Grup d'Sculptor
The Sculptor Group El grup Sculptor Ús el mÚs proper grup de galÓxies del Grup Local i estÓ dominat per cinc galÓxies: quatre espirals ( NGC 247, 253, 300 i 7793) i una irregular (NGC 55). La mÚs propera d'aquestes Ús NGC 55 que estÓ al lÝmit del grup Sculptor i del Grup Local.
Grup de Maffei
The Maffei Group Al 1968, l'astr˛nom italiÓ Paolo Maffei descobrÝ dues galÓxies ocultes entre el pla de la nostra galÓxia i per tant molt obscurit per la matŔria interestelĚlar. Aquestes dues galÓxies es coneixen com Maffei 1 i Maffei 2. Conjuntament amb la galÓxia IC342, i la extremadament obscurida galÓxia Dwingeloo 1 conformen els membres dominants d'un altre grup proper. Maffei 1 Ús la gran galÓxia elĚlÝptica mÚs propera a nosaltres. Malgrat que la observaciˇ del grup Ús difÝcil, ara mateix hi ha 16 galÓxies membres conegudes, la majoria de les quals sˇn nanes.
Grup d'M81
The M81 Group ╔s un grup proper prominent a Ursa Major i estÓ centrat al voltant del conegut parell de galÓxies M81/M82 conjuntament amb la galÓxia bastant brillant NGC 2403. M82 Ús una coneguda galÓxia de formaciˇ estelĚlar, que va tenir un encontre proper amb la seva ve´na mÚs gran M81 fa uns pocs milions d'anys, i que desprÚs ha generat una gran onada de formaciˇ estelĚlar dins de la galÓxia.
Grup de Canes I
The Canes I Group Un altre grup proper es centra al voltant de NGC 4214, 4244 i 4395. La galÓxia espiral M94 probablement tambÚ estÓ al darrera d'aquest grup. El grup is notable perquŔ contÚ un gran nombre de galÓxies nanes de grandÓria mitjana.
Grup d'NGC 5128
The NGC 5128 Group ╔s un grup veÝ a Centaurus i esta dominat per les dues galÓxies espirals M83 i NGC 4945 i the gran galÓxia lenticular NGC 5128. NGC 5128 is una de les mÚs brillants galÓxies properes i Ús una intensa font d'ones de rÓdio (els rÓdioastr˛noms l'anomenen "Centaurus A"). La galÓxia sembla que s'hagi fusionat amb una gran galÓxia espiral en els darrers 500 milions d'anys.
Grup d'M101
The M101 Group Grup centrat sobre la coneguda galÓxia M101 que Ús l'espiral gegant mÚs propera - tÚ un diÓmetre de 200.000 anys-llum. Prop d'aquest grup estÓ el gran grup d'M51 (NGC 5194), i aquests dos sovint s'inclouen junts a les llistes com un gran grup.
Grup de Canes II
The Canes II Group Un altre gran conjunt de galÓxies espirals a Canes Venatici; els membres dominants sˇn probablement M106, NGC 4096 i NGC 4490, per˛ hi ha molts altres grups de galÓxies a aquesta Órea del firmament i la regiˇ en el seu conjunt es coneix com el N˙vol de Canes.
Grup de Leo I
The Leo I Group Gran i prominent grup de galÓxies espirals a Leo que consisteix en dos subgrups principals, un centrat al voltant d'M65, M66 i NGC 3628, i l'altre al voltant d'M95, M96, M105 i NGC 3384.
C˙mul de Virgo
The Virgo Cluster El most c˙mul de galÓxies mÚs conegut. ╔s molt mÚs gran que qualsevol altre en un radi de 100 milions anys-llum de la Terra. Hi ha unes 150 grans galÓxies i al menys un centenar de galÓxies nanes conegudes. Aquest c˙mul domina completament el nostre diminut racˇ de l'Univers, i fins i tot atrau gravitacionalment el nostre Grup Local. Al nucli del c˙mul de Virgo hi ha les tres grans galÓxies elĚlÝptiques M84, M86 i M87. Aquestes galÓxies probablement es van formar a partir de l'acreixement de moltes galÓxies mÚs petites i sˇn molt mÚs massives que la nostra pr˛pia galÓxia.
Grups d'Ursa Major
The Ursa Major Groups ╔s una gran aglomeraciˇ de galÓxies espirals a una cara del c˙mul de Virgo que ocupa 20 milions d'anys-llum. Probablement hi ha dos grups principals: Ursa Major Nord (al voltant d'NGC 3631, 3953, i M109) i Ursa Major Sud (al voltant d'NGC 3726, 3938 i 4051).
C˙mul de Fornax
The Fornax Cluster ╔s el segon c˙mul mÚs ric en un radi de 100 milions anys-llum malgrat que Ús molt mÚs petit que el c˙mul de Virgo. Hi ha dos c˙muls ve´ns anomenats Fornax I i Fornax II o grup Eridanus. Aquests dos c˙muls contenen cada un de 50 a 60 grans galÓxies. Els grups de galÓxies al voltant del c˙mul de Fornax de vegades s'anomenen el superc˙mul de Fornax o Superc˙mul Austral.
Grups de Leo II
The Leo II Groups Els Grups Leo II sˇn un gran conjunt de grups de galÓxies agrupats a uns 30 milions anys-llum d'un dels extrems del c˙mul de Virgo.
Grups de Virgo III
The Virgo III Groups Aquests grups de galÓxies s'expandeixen des del c˙mul de Virgo i tambÚ s'els anomena el n˙vol Virgo III. (Virgo I Ús el c˙mul de Virgo pr˛piament dir, i Virgo II estÓ format per alguns grups de galÓxies al sud del c˙mul de Virgo al voltant d'M61). L'atracciˇ gravitacional del c˙mul de Virgo probablement es dÚu a que aquest conjunt de grups s'ha estŔs en forma d'un llarg filament.
The Virgo cluster

Segueix un mapa del C˙mul de Virgo, el gran c˙mul de galÓxies mÚs proper. El mapa assenyala les posicions de 500 de les galÓxies mÚs brillants al voltant d'aquest c˙mul. Al centre del c˙mul hi ha algunes galÓxies massives elĚlÝptiques i lenticulars (en forma de lent). ╔s impossible obtenir una fona imatge fotogrÓfica del c˙mul complert perquŔ les galÓxies sˇn objectes febles escampats per una zona de 15 graus d'arc del cel, i una fotografia de gran camp podria aparŔixer inundada per milers d'estrelles en primer pla corresponents a la nostra pr˛pia galÓxia. Les mÚs galÓxies mÚs brillants estan retolades.


Contents Page