L'Univers en un radi de 14.000 milions d'anys-llum
L'Univers visible

The Observable Universe
Zoom In Contents page
* Nombre de superc˙muls en un radi de 14.000 milions d'anys-llum = 10 milions
* Nombre de grups de galÓxies en un radi de 14.000 milions d'anys-llum = 25.000 milions
* Nombre de grans galÓxies en un radi de 14.000 milions d'anys-llum = 350.000 milions
* Nombre de galÓxies nanes en un radi de 14.000 milions d'anys-llum = 7 bilions
* Nombre de estrelles en un radi de 14.000 milions d'anys-llum = 30.000 trilions

En relaciˇ al mapa

Aquest mapa tracta de mostrar l'Univers visible en la seva totalitat. Les galÓxies tendeixen a acumular-se en grans capes i superc˙muls de galÓxies que envolten gran vuits donant a l'Univers un aspecte celĚlular. Com que la llum viatja a una velocitat ˙nica veiem objectes als lÝmits de l'Univers, quan aquest era molt jove, fa mÚs de 14.000 milions d'anys.

Mapes addicionals
A map of superclusters L'Univers ha estat parcialment cartografiat fins als 2.000 milions d'anys-llum. Aquest Ús un mapa que mostra molts dels principals superc˙muls en un radi de 2.000 milions d'anys-llum.
Dades i catÓlegs
The expansion of the universe Aquesta plana explica quŔ va ser el Big Bang, com l'Univers s'estÓ expandint i per quŔ no tÚ ha cap centre ni lÝmit.

La grandÓria de l'Univers

L' Univers visible tÚ un radi d'uns 14.000 milions d'anys-llum pel simple fet de que tÚ 14.000 milions d'anys d'edat. The llum dels objectes mÚs distants no ha tingut temps d'arribar fins a nosaltres. Per aix˛ qualsevol objecte de l'Univers estÓ al centre del seu propi Univers visible amb un radi d'uns 14.000 milions d'anys-llum. La veritable grandÓria de l'Univers ha de ser molt mÚs gran del que es creu. Aquesta grandÓria depŔn de si l'Univers Ús obert o tancat, Ús a dir, si hi ha prou matŔria per a aturar la seva expansiˇ en algun moment d'un futur llunyÓ. Si aix˛ Ús aixÝ aleshores l'Univers probablement sigui finit. L'altra possibilitat Ús que l'Univers continu´ expandint-se per sempre, la qual cosa significa que l'Univers probablement sigui infinit. Sigui quin sigui l'escenari correcte, estÓ clar que l'Univers visible Ús nomÚs una petita porciˇ del seu total, immensament mÚs gran.

El Hubble Deep Field

The Hubble Deep Field

El desembre de 1995 el Hubble Space Telescope va dirigir la seva cÓmera cap a una zona buida del firmament, a la constelĚlaciˇ d'Ursa Major, durant deu dies. D'aquesta manera generÓ una de les imatges astron˛miques mÚs famoses dels darrers temps - el Hubble Deep Field Image. La imatge de l'esquerra n'Ús una petita part. Quasi be cada uns dels objectes de la fotografia es a galÓxia a una distÓncia d'entre 5 i 10.000 milions d'anys-llum. Les galÓxies revelades tenen tota mena de formes i colors: algunes sˇn joves i blaves, mentre que d'altres sˇn antigues, vermelles i amb gran quantitat de pols c˛smica.


Una llesca d'Univers

Recopilant distÓncies de milers of galÓxies d'una estreta franja del firmament Ús possible generar a 'llesca' de l'Univers, com la que es mostra tot seguit pertanyent al 2dF Galaxy Redshift Survey que dona una mirada a l'Univers fins a 3.500 milions d'anys-llum, tot i que no es van aconseguir moltes dades de les galÓxies a una distÓncia superior als 3.000 milions d'anys-llum. Aquest tipus de trames mostren com s'agrupen en realitat les galÓxies a l'Univers, fins i tot a les majors escales. Hi ha marcades al voltant de 52.000 galÓxies.

A Slice of the Universe

Contents Page