El Big Bang i l'expansiˇ de l'Univers

L'Univers on vivim estÓ en expansiˇ. Ho sabem perquŔ observem com les galÓxies i grups de galÓxies s'allunyen entre elles. Aquesta expansiˇ estÓ tenint lloc des de que l'Univers es va formar fa 14.000 milions d'anys en un succÚs anomenat Big Bang.

Hi ha sis Preguntes FreqŘents pel que fa al nostre Univers en expansiˇ:

(1) On estÓ el centre de l'Univers?

No hi ha centre de l'Univers perquŔ l'Univers no tÚ cap lÝmit. A un Univers finit, l'espai estÓ corbat de manera que si poguÚs viatjar milers de milions d'anys-llum en lÝnia recta eventualment acabaria tronant al punt de partenša. TambÚ Ús possible que el nostre Univers sigui infinit. En tots dos exemples, grups de galÓxies emplenen totalment l'Univers i s'allunyen des de tots els punts fent expandir-se l'Univers (veure pregunta 2).

A universe with no center or edge
Un exemple d'un Univers molt petit que contÚ nomÚs 48 estrelles. Una nau espacial volant per entre aquestes estrelles no trobaria el lÝmit d'aquest Univers. Si sortÝs per una banda de l'Univers ressorgiria per l'altra banda. La tripulaciˇ de la nau veuria un infinit nombre d'estrelles al seu voltant. Aquest Univers no tÚ ni lÝmits ni centre.

(2) A quin punt de l'Univers va tenir lloc el Big Bang?

Hi ha una assumpciˇ com˙ de que el Big Bang va ser una explosiˇ que va tenir lloc a l'espai buit i que aquesta es va expandir per l'espai. Aix˛ Ús un error.

L'espai i el temps es van crear durant el Big Bang. Al principi, de l'Univers l'espai estava completament ple de matŔria. Aquesta era originÓriament molt calenta i molt densa i aleshores s'expandÝ i refredÓ per a generar eventualment les estrelles i galÓxies visibles a l'Univers actual.

Malgrat que l'espai pot haver estat concentrat a un ˙nic punt en el moment del Big Bang, Ús igualment possible que l'espai fos infinit. En ambdˇs escenaris l'espai estava completament ple de matŔria que va comenšar a expandir-se.

The Expansion of the Universe

Ni hi ha cap centre de la expansiˇ, l'Univers simplement s'expandeix en tots els sentits des de tot arreu. Els observadors de qualsevol galÓxia veu la majoria de les altres galÓxies de l'Univers allunyant-se d'ells.

La ˙nica resposta a la pregunta "On va tenir lloc el Big Bang?" Ús que va passar a tot arreu de l'Univers.

(3) La Terra s'estÓ expandint amb l'Univers?

La Terra no s'estÓ expandint, ni tampoc el Sistema Solar, ni la Via LÓctia. Aquests objectes formats sota la influŔncia de la gravetat que els mantÚ al marge de l'expansiˇ. La gravetat tambÚ mantÚ juntes les galÓxies en grups i c˙muls. Sˇn principalment els grups i c˙muls de galÓxies els que s'estan allunyant entre ells.

(4) Que hi ha fora de l'Univers?

L'espai es va crear amb el Big Bang. El nostre Univers  no tÚ lÝmits ni fi. No existeix "l'exterior" del nostre Univers (veure pregunta 1). ╔s possible que el nostre Univers formi part d'una infinitat d'universos (veure pregunta 5), per˛ aquests universos no precisen necessÓriament 'espai' per a existir-hi.

(5) Que existia abans del Big Bang?

El temps es va crear durant el Big Bang, i no sabem si existia abans del Big Bang. Aquesta pregunta Ús per tant difÝcil de respondre. Algunes teories suggereixen que el nostre Univers Ús part d'una infinitat d'universos (anomenat un 'multiverse') que es creen de manera continuada. Aix˛ Ús possible per˛ molt difÝcil de provar.

(6) Si l'Univers tÚ 14.000 milions d'anys d'edat, com les galÓxies poden haver viatjat mÚs de 14.000 milions d'anys-llum de distÓncia?

╔s probable que el nostre Univers sigui infinit i hagi estat emplenat de matŔria per tot arreu des del moment del Big Bang (veure pregunta 2). TambÚ hi ha evidŔncies de que en Univers primitiu es podria haver expandit a velocitats superiors a la de la llum. ╔s possible to inflaccionar l'espai de manera que tot i que les partÝcules no viatgin mÚs rÓpidament, l'espai entre elles s'incrementi enormement.

rubber sheet space-time

Podem imaginar que les galÓxies sˇn com boles situades sobre una lÓmina de goma que representa l'espai. Si tensem la goma, les boles s'allunyen. Les boles que estan molt juntes s'allunyaran lentament. Les que estiguin molt separades semblarÓ que s'allunyen molt rÓpidament. No hi ha cap lÝmit a la velocitat a la que l'espai es pot expandir.

The known universe Tornar a la plana de l'Univers Visible