El diagrama Hertzsprung-Russell

El diagrama més conegut de l'astronomia és el de Hertzsprung-Russell. Aquest diagrama relaciona la lluminositat (magnitud absoluta) amb el color de the estrelles que abasta des de les estrelles d'alta temperatura i color blanc blavós a la banda esquerra del diagrama fins ales de baixa temperatura, estrelles vermelles a la banda dreta.

El diagrama que reproduďm és un dibuix de 22.000 estrelles del catŕleg Hipparcos juntament amb 1.000 estrelles de baixa lluminositat  (vermelles i nanes blanques) del Gliese Catalogue d'estrelles properes. Les estrelles nanes normalment cremen l'hidrogen tal com ho fa el Sol i estan a una franja que va des de la part superior esquerra fins a la inferior dreta anomenada la Seqüčncia Principal. Les estrelles gegants s'agrupen a l'extrem dret de la part superior del diagrama. A sobre d'elles les més rares gegants i supergegants brillants. A la part inferior esquerra hi ha la franja de les nanes blanques: els nuclis morts d'estrelles antigues que no tenen prou front d'energia interna i que durant milers de milions d'anys es van refredant lentament desplaçant-se cap a aquesta zona del diagrama.

The Hertzsprung-Russell Diagram

Les classes d'estrelles segons la seva lluminositat

Es classifiquen en cinc classes principals:

I Supergegants
Molt massives i lluminoses prop del final de les seves vides. Estan subclassificades com Ia o Ib; Ia representa el tipus més brillant d'aquesta classe d'estrelles y són molt rares: 1 entre un milió d'estrelles és una supergegant. La supergegant més propera és Canopus (F0Ib) a 310 anys-llum de distŕncia. Alguns altres exemples són Betelgeuse (M2Ib), Antares (M1Ib) i Rigel (B8Ia).
II Gegants brillants
Tenen una lluminositat intermitja entre les gegants i les supergegants. Alguns exemples són Sargas (F1II) i Alphard (K3II).
III Gegants Normals
Són principalment estrelles de baixa massa que estan al final de les seves vides i que s'han inflat per a convertir-se en una gegant. Aquesta categoria també inclou algunes estrelles d'alta massa evolucionant cap a l'estŕtus de supergegants. Alguns exemples són Arcturus (K2III), Hadar (B1III) i Aldebaran (K5III).
IV Subgegants
Estrelles que estan evolucionant cap a l'estŕtus de gegants o supergegants. Alguns exemples són Alnair (B7IV) i Muphrid (G0IV). Cal també fer notar que Procyon estŕ entrant en aquesta categoria i per tant és: F5IV-V
V Nanes
Totes les estrelles normals que cremen hidrogen. Les estrelles estan la majoria de les seves vides en aquesta categoria abans d'evolucionar en l'escala. Les estrelles de Classe O i B d'aquesta categoria són molt lluminoses i generalment més brillants que la majoria d'estrelles gegants. Alguns exemples són el Sol (G2V), Sirius (A1V), i Vega (A0V).
The solar neighborhood Tornar a la plana de les rodalies del Sol