Les distÓncies a les estrelles mÚs properes

The distÓncies entre les estrelles sˇn enormes. La distÓncia des del Sol a Proxima Centauri Ús de 4,22 anys-llum que equival a 14 bilions de quil˛metres. Per a recˇrrer caminant aquesta distÓncia es tardaria al voltant de 1.000 milions d'anys. Fins i tot les nostres sondes espacials mÚs rÓpides tardarien 60.000 anys a cobrir aquesta distÓncia. En l'actualitat hi ha quatre sondes espacials abandonant el Sistema Solar: Pioneer 10 i 11, i Voyager 1 i 2 per˛ probablement perdrem el contacte amb totes elles d'aquÝ a vint anys. Aquest diagrama, que s'allunya des del Sistema Solar intern cap al sistema d'Alpha Centauri, mostra la magnitud d'aquesta distÓncia.

The distance to the nearest stars

Hi ha objectes entre el lÝmit del Sistema Solar i l'estrella mÚs propera? En realitat hi ha molts asteroides just mÚs enllÓ de l'˛rbita de Plutˇ. Se'ls denomina el Cinturˇ de Kuiper i segurament contÚ desenes de milers d'asteroides que probablement siguin el material sobrant de la formaciˇ del Sistema Solar.

A major distÓncia, un any-llum, es sospita que ens envolta un vast n˙vol d'asteroides rics en gel. Hi poden haver varis centenars de milers de milions escampats per un Órea gegantina. S'anomena el N˙vol d'Oort i es creu que Ús el lloc d'origen dels cometes. Ocasionalment uns quants d'aquests asteroides de gel sˇn sˇn desplašats cap al Sol i quan entren al Sistema Solar el gel comenša a evaporar-se i l'asteroide es transforma en un cometa. Normalment els cometes tornen a sortir del Sistema Solar, per˛ de vegades sˇn capturats en ˛rbites de curt perÝode i es queden a l'interior del Sistema Solar.

The nearest stars Tornar a la plana de les Estrelles mÚs properes